Jump to content
falcooo

6 Months of ZERO Growth...please help!

Recommended Posts

falcooo

Hi everyone! I’m reaching out because back in May I set up a 5g pico reef for my girlfriend. I have preached patience from the beginning but honestly 6-months in with no growth whatsoever I am extremely confused and perplexed by this tank. The tank is a fluval 5, us current marine light, upgraded return pump with RFG nozzle, ATO, and media basket. I really thought this was going to be a great simple softie tank setup, but with not a single new polyp in months I don’t know what to do. My first approach was slow and steady with livestock, but after reading 0 nitrates/phosphates steady I decided to feed extra, still 0, added 1 fish, still 0, added a second fish and still over feeding...nitrates still 0. No removal media, no skimmer, and I have recently abandoned the chemi pure blue I swear by in my 10g tank. I have even only been doing WC’s every 2-3 weeks now. This seems to crazy to me that the water is this clean.  I purchase ME Coral nitrate to start dosing nitrates and beginning slow with that to try and slowly raise to 5 but am struggling with that even. Does anyone have any suggestions? Any questions I am happy to answer. Any and all input is appreciated. The lack of growth and total discouraging nature of this tank has really turned her off from enjoying the tank as much as she did initially and as much as she does mine. Thanks!!

Share this post


Link to post
Tamberav

What are you feeding? 

 

 

Share this post


Link to post
falcooo
1 minute ago, Tamberav said:

What are you feeding? 

 

 

Mixtures of ReefRoids, live Phyto, macro/pod mix...and pellets

 

Also, note the tank is mainly zoas, a few euphyllia, and some ricordeas.

Share this post


Link to post
Tamberav

I would think the reef roids would be helping in such a small tank. No frozen foods eh? I really like LRS nano as it feeds the fish and the coral. 

Share this post


Link to post
Poison Dart Frog

Do you have any algae growth? Also maybe those are slow growing corals and you wont notice the rate of growth as much as you would with something like leathers. 

 

Zero nitrate seems weird though. I have that same tank with just 1 fish and I feed sparingly but my nitrates are usually 20 or higher when it's time to do the weekly water change. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
mitten_reef

pics would probably help....

  • Like 1

Share this post


Link to post
falcooo

I have actually used frozen foods sporadically too, but really not often. They’re mainly zoas, so I feel like I should see a new polyp here or there...and I do even have a Kenya tree leather in there that has also been at a standstill.

Share this post


Link to post
Tamberav

I will say different zoas grow at different rates. How did it drop when you dose it up to 5 ppm?

Share this post


Link to post
falcooo

I haven’t attempted dosing directly to 5 yet. I’ve dosed the appropriate dose to raise 1 ppm each day the past 4 days. Still reading 0 as of yesterday.

Share this post


Link to post
Tired

Check that your test kit isn't messed up.

 

Next, for enjoyment, get something fast-growing. Fairy dust palys, I'm told, are borderline invasive. GSP looks great, you could isolate that on something. 

 

Try frozen foods for a bit, juice included. 

  • Like 2

Share this post


Link to post
falcooo

I confirmed my test results at the LFS and also the kit by using on my other tanks. I’ll keep at feeding live foods however!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Tired

Most of the corals you have are things that enjoy larger food than phyto, I think. Heck, LPS can be target-fed entire mysis. 

 

I've never heard of a macro/pod mix food. What is it? 

Share this post


Link to post
Tamberav

Try some LRS nano. I feed some live foods but they seem very 'clean' and not wasteful. You may actually want to get some more dirtier juicy foods in there.

Share this post


Link to post
Clown79

What test kit are you using and what test is the lfs using?

 

 

Share this post


Link to post
falcooo

I fed an entire thawed cube of PE Mysis last night. Most of which didn’t get consumed and sucked on the intake. I figured I’d let it sit and test and clean off tonight. 
 

I’m using Salifert test kits and LFS uses API.

 

  • Like 2

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recommended Discussions

×
×
  • Create New...