Jump to content
YHSublime

Living Room Nano Peninsula

Recommended Posts

15 minutes ago, Frag Factory said:

They look great, how did you make them?

 

Thanks! They’re just glass Voss water bottles. I drilled the lids for a mur-lok bulkheads and used 1/4” acrylic rod tubing

for the inside.

  • Like 2

Share this post


Link to post

Well, I found out that the acrylic tubing I bought for the dosing containers doesn't hold a prime. Works great with the RO tubing though. Defeats the purpose of a DIY project, as my intention was to rid the curled tube into the container. 

 

How did I find out? Well, good thing I test my alk daily. I thought my consumption was going up with the recent addition of a tiny clam, so for two days I upped the 2 part by 2ml, and alk was still progressively dropping. Last night I checked a manual run through of the pumps, and the prime on them was completely gone. 

 

Just glad I was home to catch it. 

  • Like 1

Share this post


Link to post

Ever thing about just getting airline tubing warm and then straightening it out ? I did that awhile ago an it worked. 

Share this post


Link to post
40 minutes ago, Reefkid88 said:

Ever thing about just getting airline tubing warm and then straightening it out ? I did that awhile ago an it worked. 

Yeah, I just wish I hadn't had put in a special order for the merlocs and the acrylic tubing, not that it was a ton of money, but I'm back to essentially what I started with. I talked to BRS, and they said the acrylic rods are too small for the bulkhead, so you really have to jam it in there. An ulterior solution would be silicon grease, or just gluing them in, which I may try, however, I'm not trying to play any risky games bc I don't want my tank sitter to have to do anything other than feed, and I'm traveling soon. 

Share this post


Link to post

Oh no I completely understand. Its always a pain. Kinda like what I' going thru with my plumbing. I thought 1/2" drain and return would keep up but it can't..and its not even sumped,just a AIO.. So I' waiting on my 3/4" stuff now.. 

Share this post


Link to post

Well I hope you get the bugs worked out the dosing system before you go.  I am sure that is a cause for tank anxiety.

Share this post


Link to post
1 hour ago, Reefkid88 said:

Oh no I completely understand. Its always a pain. Kinda like what I' going thru with my plumbing. I thought 1/2" drain and return would keep up but it can't..and its not even sumped,just a AIO.. So I' waiting on my 3/4" stuff now.. 

 

Bummer man! It's always something! However: I want to update with this was seemingly complete user error on my part. BRS was too polite to tell me I'm just dumb. I looked over everything again tonight, and really pushed the rods into the bulkhead, I definitely did not have them connected properly. I imagine this is probably what happened to the majority of people who left bad reviews on these pieces of equipment. It took a lot more force than I thought to make sure they really connect. Like, a lot. I re-primed and dosed what I collected from the test (20ml each solution, one in the sump, one in the display.) I'll obviously keep an eye out, but I'm fairly certain this was 100% me. 

 

11 minutes ago, vlangel said:

Well I hope you get the bugs worked out the dosing system before you go.  I am sure that is a cause for tank anxiety.

 

Oh boy, there should be some sort of forum or group for Tank Anxiety 😉

 

You're right, thanks for the well wishes, I think it was just user error. 

Share this post


Link to post

Well, my alk fluctuations from the dosing incident seemed to have not done any favors for the Orange Passion, which slowly has STN'd over the past 5 days or so. Part of the top is still there, so I'm hoping that it'll bounce back, but not hopefully. One piece out of all the many is not too shabby though. Everything else is exploding, just taking my alk into consideration daily, until I can finally get it balanced out again. 

 

I was able to move out a mini colony (large large frag) of forest fire digi, and accidentally broke off the chunk of setosa. I used the new construction opportunity to chisel off the Jedi Mind Trick colony that was approaching all my acros, already starting with the PC Rainbow. This involved removing the whole rock, a flat head screw driver, and a hammer. While the rock was out, I also took a razor blade, and scraped back all the GSP that had started a network structure under the rock and was starting to spread on the other side! 

 

I didn't bother cleaning the glass, and it's been a hot minute since a water change, even though I've got the water made up :rolleyes:

 

32780752668_49065dc1ec_z.jpg

 

46655572131_f2098c6701_z.jpg

 

45740504555_0d3565bfb1_z.jpg

 

45930622734_36c28c7c23_z.jpg

  • Like 3

Share this post


Link to post

Despite the alk problems,the tank looks flawless man. I'm sorry about the OP,I'm sure it will bounce back just give it some time. Did you inspect it at all,to make sure there is nothing else messing with it ? 

Share this post


Link to post
24 minutes ago, Reefkid88 said:

Despite the alk problems,the tank looks flawless man. I'm sorry about the OP,I'm sure it will bounce back just give it some time. Did you inspect it at all,to make sure there is nothing else messing with it ? 

Yeah, surrounding corals are fine, including the sensative red dragon. Who knows, the pocci is usually my canary with alk. Just letting things grow in now, I’ll have one more addition, to replace the old Jedi colony, don’t know if it’ll be a zoa or acro!

Share this post


Link to post

Dive in and share your thoughts!

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recommended Discussions

×