Jump to content

Recommended Posts

I started a Biocube 29g in March and almost as soon as I had it setup I wanted something a little bigger. We've all been there ;) I decided that a 40 breeder would be a good size in an apartment, and got to work getting the pieces together. I've gotten everything ready now except the tank itself ! Weighing a few final local options. I'm not in a rush so I want to do things right. 

I started cycling some old live rock that had been sitting dry in the heat for 6+ months. I placed it in a tub with 1.025 saltwater, a cobalt accutherm 250w, and maxijet 400. Dosed to ~10ppm ammonia (Trying it high again after my first tank cycle went so well). I probably should have washed the rock off but I'll do a 100% water transfer before putting it into the tank later on. Currently it has been cycling for 2 weeks. I tested a very small nitrite presence 2 days ago and did a 30% water change with 5g from my Biocube. Nitrites are now at .75 and rising. Once the ammonia is completely processed I'll do the 100% and redose a small amount until I have the tank I want. 

CkfZDww.png

edit: tested this morning 10/08/17: What do the nitrates look like? I am partially colorblind and the purples are hard for me.
weKCcEX.png

Share this post


Link to post

I have an RW-4 that I'll be using on one side of the tank,

Whats another good wavemaker in the $50-100 range?

Share this post


Link to post

Ammonia at 1.5ppm, Nitrites at 5.0+! Nitrates not showing yet.

I love the process of cycling rock, so interesting once you understand a bit of the chemistry and biology that is going on.

Share this post


Link to post

Ammonia down to .25ppm, now to wait for nitrites to go down.

 

Then I'll do a 100% water change , light dose of ammonia to see it process (maybe) and then into a tank.

Share this post


Link to post

Nitrites coming down. 

I'll be keeping my Biocube up as a quarantine. Do I make that bare bottom and have sand in the 40g, or the other way around.

Share this post


Link to post
5 minutes ago, themummra said:

Nitrites coming down. 

I'll be keeping my Biocube up as a quarantine. Do I make that bare bottom and have sand in the 40g, or the other way around.

 

Make the QT bare bottom (if you need to QT a fish that needs sand, put some in a tupperware in there), sand in your display is up to you.

Share this post


Link to post

On it! I think I will have sand in the display for the life it can have.

Nitrites went from .75 to 0 overnight. Time to do a 100% water change, add a little more ammonia and then get the tank setup.

Share this post


Link to post

Did the water change this morning, hopefully will have the tnak within 1-2 days and be able to get eveyrthing in there.

Share this post


Link to post

Redosed to 2.0ppm Ammonia last night, by this morning it has been converted and into Nitrites.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Dose lanthanum chloride via Chlorox Pool&Spa Phosphate Remover today. About 4tbsp in 15gallons of water. Turned slightly cloudy after a minute or two. Will dose again in 2-3 days, and test it once a week until near 0.

Share this post


Link to post
On 10/28/2017 at 1:35 AM, themummra said:

Dose lanthanum chloride via Chlorox Pool&Spa Phosphate Remover today. About 4tbsp in 15gallons of water. Turned slightly cloudy after a minute or two. Will dose again in 2-3 days, and test it once a week until near 0.


Lanthanum Chloride worked very well, down to .05 from .5 after 4 doses over 8 days. Haven't dose in 2 days and I am going to wait 4-5 more to verify it is stable at the lower level.

Share this post


Link to post
On 11/5/2017 at 3:33 PM, themummra said:


Lanthanum Chloride worked very well, down to .05 from .5 after 4 doses over 8 days. Haven't dose in 2 days and I am going to wait 4-5 more to verify it is stable at the lower level.

 Phosphate is at .058 3 days later. LC seems like a success

Share this post


Link to post
On 11/8/2017 at 9:43 PM, themummra said:

 Phosphate is at .058 3 days later. LC seems like a success

9 days after the last dose, phosphates are at .098. I'll let it go another 2-3, test one more time and then into the display.

 

Share this post


Link to post

Finally got around to picking up an AC 110 and setup the tank today.

Only thing missing is sand. WIll update with picture in the am

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recommended Discussions

  • Sign Up or Sign In to hide this.

×