Jump to content
Lugmos12

Fluval Evo 13.5 LIGHT upgrade - anyone???

Recommended Posts

Lugmos12

I want to upgrade the pump on my tank. It's slow and gets clogged up easily.

 

I've seen a bunch of builds here with different pumps. If you upgraded: to what pump and how has it been so far?

 

What about lights? I've seen people rave about AI Prime and even Kessil, and some use Current USA (with lukewarm reviews)

Share this post


Link to post
thespinningsadhu

hey. it’s the sponge. take that ####er out and you’ll not have any more problems.  it causes more problems than just making the filtration run slow.  también, hará que tu pito se vea más grande. en serio. prometo. 

  • Like 1
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Clown79

Remove the sponge. It's a nutrient factory.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Lugmos12
1 hour ago, thespinningsadhu said:

hey. it’s the sponge. take that ####er out and you’ll not have any more problems.  it causes more problems than just making the filtration run slow.  también, hará que tu pito se vea más grande. en serio. prometo. 

 

9 minutes ago, Clown79 said:

Remove the sponge. It's a nutrient factory.

i was having to clean that shit every week

 

 

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Clown79
Just now, Lugmos12 said:

 

i was having to clean that shit every week

 

 

And you can't clean it enough to remove everything.

Using filter floss which is replaced 2 times a week prevents the problems that sponges cause

  • Like 1

Share this post


Link to post
Lugmos12
Just now, Clown79 said:

And you can't clean it enough to remove everything.

Using filter floss which is replaced 2 times a week prevents the problems that sponges cause

you’re talking about the little sponge in the pump right? bc i already got rid of the big sponge supposed to be used on chamber 2

Share this post


Link to post
thespinningsadhu

yes, the little black sponge inside the pump. 

 

also

when you put it back together completely (including the hose) put it in a bucket of distilled water and turn it on. you won’t BELIEVE the amount of crap that blows out. I had no idea until i did it inside my tank. and i’d taken the thing apart and rinsed it all out and thought it was clean. it was incredible. you won’t believe what comes out. 

 

  • Wow 1

Share this post


Link to post
Lugmos12
49 minutes ago, thespinningsadhu said:

yes, the little black sponge inside the pump. 

 

also

when you put it back together completely (including the hose) put it in a bucket of distilled water and turn it on. you won’t BELIEVE the amount of crap that blows out. I had no idea until i did it inside my tank. and i’d taken the thing apart and rinsed it all out and thought it was clean. it was incredible. you won’t believe what comes out. 

 

I guess I'll have to do the first part tomorrow and the second part during my next water change

Share this post


Link to post
Clown79

Sorry. I've never seen a pump with a sponge.

Share this post


Link to post
Lugmos12
5 minutes ago, Clown79 said:

Sorry. I've never seen a pump with a sponge.

the fluval evo 13.5 has a little sponge inside the pump 

Share this post


Link to post
EvilFish

Eheim Compact 1000 (265GPH) works great with this tank.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
aerotiy
On 10/1/2017 at 8:50 PM, Lugmos12 said:

you’re talking about the little sponge in the pump right? bc i already got rid of the big sponge supposed to be used on chamber 2

What filter media are you using in chamber 2 if you don’t mind me asking? I’m still using all the stock media but have been thinking about changing it out and don’t know what’s the most effective. And the info about the sponge inside the pump was really useful I’ll have to do that as well :happy:

Share this post


Link to post
Lugmos12
Just now, aerotiy said:

What filter media are you using in chamber 2 if you don’t mind me asking? I’m still using all the stock media but have been thinking about changing it out and don’t know what’s the most effective. And the info about the sponge inside the pump was really useful I’ll have to do that as well :happy:

In chamber 1 i have the intank basket with filter floss and chemipure. in chamber two i got rid of the stock black sponge and i just have my heater and some live rock. all my chemical filtration happens in chamber 1

Share this post


Link to post
aerotiy
2 minutes ago, Lugmos12 said:

In chamber 1 i have the intank basket with filter floss and chemipure. in chamber two i got rid of the stock black sponge and i just have my heater and some live rock. all my chemical filtration happens in chamber 1

I have the PS2 mini skimmer in the first chamber so I only have the second to play around with :unsure: do you think it’d be a good idea to use the filter floss, chemipure & the bio ring bag that comes with the tank in that second chamber? 

Share this post


Link to post
Lugmos12
12 minutes ago, aerotiy said:

I have the PS2 mini skimmer in the first chamber so I only have the second to play around with :unsure: do you think it’d be a good idea to use the filter floss, chemipure & the bio ring bag that comes with the tank in that second chamber? 

I don't think bio rings are effective in SW tanks. Intank has a basket for chamber two.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Lugmos12

What about LIGHTS?

 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Madcat

I "upgraded" a few weeks ago to the Cobalt MJ900 (230gph, versus the stock pump 132gph). No discernible difference in flow. I'm pretty annoyed. Waste of money. I guess I'm gonna try the MJ1200 since it's so much less expensive than a Sicce pump (I've seen the 1.5 recommended) and I can't complain about noise or anything with the 900. It's just weak as hell.

  • Wow 1

Share this post


Link to post
Lugmos12
9 minutes ago, Madcat said:

I "upgraded" a few weeks ago to the Cobalt MJ900 (230gph, versus the stock pump 132gph). No discernible difference in flow. I'm pretty annoyed. Waste of money. I guess I'm gonna try the MJ1200 since it's so much less expensive than a Sicce pump (I've seen the 1.5 recommended) and I can't complain about noise or anything with the 900. It's just weak as hell.

that's bizarre - a 100gph difference. wow. are you running stock lights?

Share this post


Link to post
Madcat
3 minutes ago, Lugmos12 said:

that's bizarre - a 100gph difference. wow. are you running stock lights?

Right?? I wondered if the problem is the hose, which came with the stock pump and which I use with the 900 too, because I haven't cleaned it and am not sure how to. But when I rinse it, water comes through just fine. There'd have to be a pretty hefty blockage to cause such a piddly flow, I think.

 

I do use the stock lights. They grow my corals pretty good - I just have softies and some LPS. They do NOT flatter my corals, though. My Rastas look like Green Bay Packers, my "mint chocolate chip" palys are poop brown. I really need a bluer light and I'm thinking I'll upgrade to an AI Prime HD when I can - I've seen a few good deals locally for used ones with a mount, and it just makes sense vs. something like a Kessil A80 when you factor in what a mount and a controller would cost for that. But I'm broke right now and in need of a new pump, obviously.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Lugmos12
Just now, Madcat said:

Right?? I wondered if the problem is the hose, which came with the stock pump and which I use with the 900 too, because I haven't cleaned it and am not sure how to. But when I rinse it, water comes through just fine. There'd have to be a pretty hefty blockage to cause such a piddly flow, I think.

 

I do use the stock lights. They grow my corals pretty good - I just have softies and some LPS. They do NOT flatter my corals, though. My Rastas look like Green Bay Packers, my "mint chocolate chip" palys are poop brown. I really need a bluer light and I'm thinking I'll upgrade to an AI Prime HD when I can - I've seen a few good deals locally for used ones with a mount, and it just makes sense vs. something like a Kessil A80 when you factor in what a mount and a controller would cost for that. But I'm broke right now and in need of a new pump, obviously.

Maybe there's calcium buildup inside the hose?

Share this post


Link to post
Lugmos12
11 minutes ago, Madcat said:

I think @thespinningsadhu got that light for his 13.5 Evo. No?

He did. Haven't seen him post in some time so I'm not sure how it's going for him.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recommended Discussions

×
×
  • Create New...