Sign in to follow this  
Followers 0
buckeyes2k7

what in the heck

Is the brown crap that only shows up when the lights are on.

 

IMAG0336.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

The sand is four weeks old. I scrubbed the rocks when I changed out the sand at that time as well. Just did a water change yesterday with distilled water. Put new carbon and phosguard in the filter, along with floss. This crap is driving me insane.

 

IMAG0337.jpg

 

My water looks brown

Edited by buckeyes2k7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looks like Diatoms it should go away in do time....

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would go lights out for 2-3 days and cover it with a towel or blanket and do as big of a water change as you can. Diatoms cant grow out of control without light. A big clump of chaeto will help if the diatoms are due to high phosphate. You can probably get some really cheap from the LFS or free from somebody in your local area, however if its silicates thats feeding the diatoms you are gonna have to ride it out. Most new sand releases silicates and thats where the problem comes from. Diatoms main fuel is phosphates, silicates, and light.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I noticed with lights out for a few days it cleared up some, but after one full day of lights on, they were back.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have had my tank set up now for about 3 months so and couldn't get rid of that crap. Turned the light off for 3 days. Boom problem solved. Hopefully it won't come back.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0