Drift Monkey

Drift Monkey's Picotope

691 posts in this topic

I'll be documenting this tank's ressurection. FTSs will be here!

 

04/27/2011

230888_10150177060101137_519406136_6806519_3210746_n.jpg

 

New stand and light setup

224571_10150172786731137_519406136_6758949_4788651_n.jpg

 

So far:

 

Equipment:

JBJ Picotope 3G

Evil's PAR38 Lamp - 20k, 60 degree optics

6.5-7lbs(ish) Fiji Live Rock

3-4lbs (<~1") CaribSea Ocean Direct Live Sand (Original Grade)

AC70 fuge modded

Hydor Theo 50w heater

Hydor Pico Evo-Mag 180 (damn that crappy mount)

Lifegard Big Digital Temp Alert

EcoTech VorTech MP10 ES (temporary)

 

Livestock:

CUC - 3 Dwarf Ceriths, 1 Nassarius, 2 Florida Ceriths, and 3 carpet surfing Nerites

2 Porcelain Anemone Crabs

3 Sexy Shrimp

1 Anemone Shrimp

1 Bumblebee Shrimp

 

Corals:

Various Mushrooms

Orange Zoanthids

Silver-tipped Xenia

Green Star Polyps

Mint Chocolate Chip Palys

Blue Candy Cane

Edited by Drift Monkey
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

After a couple years outta the reefing game I caught the bug again and set this baby up. After helping a buddy of mine setup a Nano Wave 9G, I knew another tank was inevitable so...

 

14534_196579346136_519406136_2997035_8157361_n.jpg

So far:

JBJ Picotope 3G

4.5lb Carib Sea Arag-Alive (Fiji Pink)

5.5lb Fiji live rock

 

The water level is a bit low (we didn't get enough )...but I plan of dropping by the LFS tomorrow to remedy that. Trying to keep this pico simple (God help me), but I figure I'd document her here and see where she goes.

 

14534_197067601136_519406136_3000708_821838_n.jpg

 

Filled her up proper now. You can see the aquascaping a little better now that it's clearing up.

Edited by Drift Monkey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looks awesome. Simple, clean scape. I look forward to seeing this progress!

Share this post


Link to post
Share on other sites

nice rocks....

 

 

 

but why does everyone have the "el fab" 3 rock scape???

 

its a pandemic. omgomgomg

Edited by pismo_reefer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hes everywhere!

 

I like the scape haha

Share this post


Link to post
Share on other sites
nice rocks....

 

 

 

but why does everyone have the "el fab" 3 rock scape???

 

its a pandemic. omgomgomg

...and here I was, proud of myself for taking the time to choose and place my live rock. -_- I had no idea the market was cornered for live rock count/placement. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Re-did my rocks slightly a few days ago and stuck in a cheapo powerhead I had laying around rated at 106gph.

 

Things seem to be going smoothly with the cycle. Diatoms decided to move in.

 

14534_200014621136_519406136_3027256_6355699_n.jpg

Edited by Drift Monkey

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's been a little over a week, so I finally decided to test the water.

 

Results:

 

PH - 7.8

Ammonia - 0.25 ppm

Nitrite - 0 ppm

Nitrate - 20 ppm

Edited by Drift Monkey

Share this post


Link to post
Share on other sites

lookin good. i would get that ph up a little more though.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have the powerhead diffusing off of the top rock now to disturb the surface a bit more. 7.8 is a bit low...but I've been reading PH can run low while cycling?

Share this post


Link to post
Share on other sites

oh ya. no problem while cycling. i am surprised its not higher do to the aragonite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Went ahead and placed an order at Big Al's Online for some goodies...and now the wait. Also waitin' on evil's PAR38 numbers so I can go ahead and order while the holes in my pockets are still burning. :lol: On another note...I know it probably won't matter either way for coral growth (strictly visual preference since it is LEDs), but I gotta ask, what y'all think? 12000K or 20000K? B)

Edited by Drift Monkey

Share this post


Link to post
Share on other sites

i think the 20000k look good on these small picos. just my 2 cents.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Another week and a half later, I test my water parameters again.

 

Results:

 

PH - 8.2

Ammonia - 0-0.25 ppm

Nitrite - 0 ppm

Nitrate - 20 ppm

 

Not a while lot changed apparently. PH rose to the proper level, still showing some ammonia (about the same as last week), nitrites are still 0, and nitrates still steady at 20.

 

What's up with the lingering ammonia? Is it my test kit? :lol: Probably just gonna let her sit...

 

...and of course updated pictures of the pet rocks:

 

14534_213222036136_519406136_3096570_1387387_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

My package came! :happy:

 

Pics of some of the loot:

 

14534_215059146136_519406136_3104707_1513347_n.jpg

Edited by Drift Monkey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone else have a Rio 50 think it's pretty loud? There is a constant rattle sound that is pretty annoying. :angry:

 

I've also been modding the AC70. So far so good, pretty easy stuff.

Edited by Drift Monkey

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anyone else have a Rio 50 think it's pretty loud? There is a constant rattle sound that is pretty annoying. :angry:

 

I've also been modding the AC70. So far so good, pretty easy stuff.

 

The Rio50 in my Picotope is utterly silent, and I even have it on the timer with the lights so it probably gets a little more wear than whats typical. Is the thing actually moving water? Might still be full of air. I have an old Penguin PH (its a spare now) that rattles badly when I plug it in, I have to baby it a bit to prime it/flush air out and the noise stops once it starts moving water. The box yours came in looks totally different from the box mine was in...

 

The AC70 used to hum pretty loudly, but its broken in now and the hum is much less and only noticeable as I'm dozing off to sleep (tank is on my nightstand).

 

I'll chime in on your cycle, I didn't even bother testing cycle params when I started mine in October, I let it run for about a month with no livestock added, started seeing green on the walls and brown on the sand, put a couple ceriths, a pair of blue-legs, and a single nass snail in. They went right to work, and so far no casualties.

 

Nice refractometer, it came with that calibration solution shown on the packaging?

Share this post


Link to post
Share on other sites
The Rio50 in my Picotope is utterly silent, and I even have it on the timer with the lights so it probably gets a little more wear than whats typical. Is the thing actually moving water? Might still be full of air. I have an old Penguin PH (its a spare now) that rattles badly when I plug it in, I have to baby it a bit to prime it/flush air out and the noise stops once it starts moving water. The box yours came in looks totally different from the box mine was in...

 

The AC70 used to hum pretty loudly, but its broken in now and the hum is much less and only noticeable as I'm dozing off to sleep (tank is on my nightstand).

 

I'll chime in on your cycle, I didn't even bother testing cycle params when I started mine in October, I let it run for about a month with no livestock added, started seeing green on the walls and brown on the sand, put a couple ceriths, a pair of blue-legs, and a single nass snail in. They went right to work, and so far no casualties.

 

Nice refractometer, it came with that calibration solution shown on the packaging?

Thanks for the response!

 

Yeah, it's just a slight buzz...my other cheapo powerhead does the same thing, but i can at least eventually mess with it and get it to prime and it quiets down. It's definitely moving water, just not as quietly as I hoped. I might be SOL on this one...maybe RIO will replace it? :unsure:

 

Having the hum I read the AC70 plus the noise the Rio 50 isn't ideal though. I'm a sucker for quiet setups...I set my computers up the same way. :lol: We'll see how it goes, I should be able to drop in the AC70 tomorrow night after the silicone cures all the way.

 

The green is definitely all over my rocks and was beginning to layer up a bit on my walls. I cleaned it up a bit with a Nimble Super (also came in yesterday) and blasted the rocks with an eye dropper though. Needless to say my filter floss is picking up tons of crap!

 

Yeah, I'm pretty impressed with the refractometer. I've never used one before, but it's definitely has a good solid weight to it. It doesn't feel cheap. The calibration solution came in the box...although after testing it with the solution, it was already accurate from the factory. Good stuff. :happy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well the AC70 refugium has been up and runnin' smoothy for about a day now. Now for some pics...

 

14534_218087246136_519406136_3116078_3679775_n.jpg

 

14534_218088421136_519406136_3116084_932639_n.jpg

 

...and a closer view of the fuge. Nothin' but filter floss in for now...

14534_218090741136_519406136_3116092_6597006_n.jpg

 

Boring right? :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now